tirsdag 3. november 2009

You Tube - tutorials?

Her er en kjekk og grei introduksjon til hvordan bruke Photo Story, det er så flott når man finner sånt noe! Spesielt for de av elevene som kommer innom etter at man har jobbet med et prosjekt i noen uker og ikke fikk med seg step - by - step - opplæringa...
Adressa: http://www.youtube.com/watch?v=d3P4lcSfNXE

Når du skal sette i gang..

Etter min erfaring, er det to elementer i arbeidsprosessen som blir utfordrende når man jobber med digitale fortellinger. Programvaren installeres, konseptet introduseres og eksemplene vises, og så kommer idèfasen... Selv om elevene har fått "utdelt" et bestemt tema, så er det ikke alle forunt å bli kreativ sånn på sparket - og tema som "min sommer" eller "min beste venn" minner litt for mye om fordums vidåpne oppgaver som mange elever sliter med å definere.
Jeg synes fortellingene blir best hvis elevene får velge tema selv, men det kan være en tøff time eller to i tenkeboksen før de har bestemt seg. Dette er gjerne den første bøygen, men det er verdt det!
Når de så har tatt bilder, begynt å strukturere innholdet og skisserer manus, er prosessen i gang. De har gjerne skrevet teksten som skal leses / fortellerstemmen, og har ikke tenkt på hvordan det er å høre stemmen sin på lydopptak. Dette er bøyg nummer to! Jeg har noen ganger valgt å la elevene levere fortellingen kun til meg, slik at de ikke skal miste nattesøvnen over nok en fremføringssituasjon, men dette varierer fra klasse til klasse. Det kan noen ganger dukke opp fortellinger av såpass personlig karakter at eleven bør rådes til å ikke vise dette for hele klassen før han eller hun har tenkt seg nøye om - dette avhenger selvfølgelig også av klassemiljøet og hvor trygg eleven er på seg selv.

tirsdag 27. oktober 2009

Lydklipp?

Det kan være tøft å ha lydeffekter i digitalfortellinga i tillegg til musikk og tale, og det finnes en haug med arkiver hvor du lett laster ned lyden av en tikkende klokke, en dør som slår igjen, hjerteslag og så videre. Denne siden er oversiktlig og grei, har et godt utvalg og du må ikke registrere deg for å bruke klippene.
De er gratis å bruke i egne produksjoner, men les "terms of use" hvis du er usikker på hva du har lov til å gjøre med dem :-)

Digitale fortellinger - ny runde

Nå er vi igang med Photo Story igjen, og jeg ser stadig flere bruksområder og muligheter. Programmet er enkelt å bruke, og elevene har utrolig mange gode ideer. Jeg har - etter mye om og men - fått laget meg et vurderingsskjema til disse fortellingene, og det er et nyttig verktøy!

mandag 19. oktober 2009

Endringer

Jeg opprettet bloggen her hovedsaklig som en "How To" - blogg for elevene mine på Bodø VG skole, men har etter hvert sett at jeg enten må ha mange ulike blogger til ulik bruk eller forsøke å tenke litt annerledes.
Jeg har derfor bestemt meg for å blogge ut i fra hvilken rolle jeg har som blogger; det vil si at dette er min "norsklærer" - blogg som både er tenkt som et verktøy for elevene mine, men også som et sted hvor jeg reflekterer over norskfaget slik jeg ser og opplever det.
Kanskje det blir vanskelig, men jeg har tenkt å gjøre et forsøk!

fredag 16. oktober 2009

Film og filmklipp på nett?

Du kan ta deg en tur innom Filmarkivet for å se eller laste ned gamle filmer og klipp. Alle videoene som du finner i Filmarkivet er enten over 50 år gamle og kan derfor brukes fritt; lastes ned eller sees på nett. Kanskje noe for spesielt interesserte, men det er mye bra her! Mange av filmene er spilt inn på nytt de siste 10 årene, så kanskje du finner en du kjenner igjen....?

Internet Archive er en diger samling av film, bilder, tekst og lydklipp som er fritt tilgjengelig. Der kan du også laste ned filer, fordi mesteparten av innholdet er publisert med Creative Commons - lisens.

tirsdag 22. september 2009

Mozilla og addons?

Sjekk denne når du har installert Mozilla Firefox, den er super til å hente media ut fra en side med (f.eks fra YouTube) sånn at du slipper å stole på at linja/nettet holder... Ikonet med de tre ballongene virrer for seg selv oppe på verktøylinja i nettleseren, og du kan bare klikke på det du vil ha med deg, lagre det et sted og se på det senere.

torsdag 10. september 2009

En liten oversikt

På sidemenyen til høyre finner du en liste over programmer som er nevnt i bloggen, ta gjerne en tur innom sidene og se om du finner noe du har bruk for. Hvis det er noen som har tips om nettsteder eller programvare som kan være nyttig for andre - skriv gjerne en kommentar på sida her eller mail meg: linda.martinussen@nfk.no

tirsdag 8. september 2009

Hei og velkommen!

Høst, nytt skoleår og mye nytt og godt verktøy på nett. Velkommen til nye elever og takk for sist til dere jeg hadde i fjor - jeg har latt innleggene fra før sommeren ligge fordi det inn i mellom står noe nyttig der..
Først og fremst: Hent dere OpenOffice så vi kan komme i gang!

tirsdag 17. mars 2009

Argumentasjon

Vi har latt bloggene ligge en stund, og fått produsert en rekke flotte digitale fortellinger som jeg håper dukker opp på sidene deres etter hvert. Det er mange nettsteder å forholde seg til, både for lærere og elever, og jeg skjønner godt at det blir mange brukernavn, passord og adresser å huske. Vi skal liste opp fravær og karakterer ett sted, skrive kreativt og personlig et annet, kommunisere med venner og uvenner andre steder, eksistere i sosiale "rom" på nett, chatte, sende mailer og sjekke ukeplaner - kanskje et nytt sted for hvert fag også?
På http://www.youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE fant jeg denne, som sier noe om den digitale hverdagen: